(2016) Insecten Weekaatje

Een koud maar geslaagd 39e Weekaatje!

Vrijdag 13 mei kwamen er een record aantal deelnemers naar het kampterrein bij FC Aalsmeer. 271 kinderen en 53 leiders, en nog eens 35 andere medewerkers waren present bij het Insecten Weekaatje.

Lieveheersbeestjes, rupsen, torren, sprinkhanen, libellen, en nog een heleboel andere, leuk verklede kinderen gingen eerst per groep op de foto en konden daarna door de poort voorgesteld worden aan ouders en andere belangstellenden.

Nadat er afscheid genomen was, gingen de deelnemers een 12 tal spelletjes doen. Er werden allerlei spelletjes, zoals zaklopen, autobandenrace, hoepelspel, estafette. Alle kinderen hadden veel adrenaline en de spelletjes werden dan ook héél fanatiek gespeeld. Na 12 ronden was het voor de jongste kinderen, de A groepen, tijd om naar bed te gaan. De oudere groepen, de B groepen, mochten nog een spooktocht lopen. Sommigen vonden het te eng om mee te gaan, en konden gewoon in de kantine blijven wachten. Anderen vonden het lekker spannend. In een donkere kleedkamer werd er een spookverhaal verteld. Af en toe ging er een licht aan en kwam er een aanwijzing in beeld. Op de route waren een paar schrikpunten gezet, en ergens in de sloot lag een duiker te wachten. Met veel gegil, maar ook met veel gelach werd de spooktocht afgewerkt. En daarna was het ook voor de oudere groepen tijd om naar bed te gaan. Een koude nacht volgde.

Op de zaterdag gingen alle groepen een speurtocht lopen naar het Stokkeland. Onderweg waren er diverse foto’s en vragen. Op het Stokkeland wachtte een lunch voor iedereen. Daarna was er in het centrum van Aalsmeer een vossenjacht. Ruim 30 verklede personen gingen op pad. De kinderen hadden een lijst waarop ze stempels moesten verzamelen van alle vossen. Tussendoor werd er limo geschonken door de keukenstaf.

Daarna kreeg iedereen nog een ijsje op het Stokkeland en ging iedereen snel terug naar het kampterrein. Even bijkomen van deze lange tocht. ’s Avonds was er een disco. Héél veel kinderen waren netjes in een wit shirt gekomen, wat een leuk gezicht was. Ook hier weer een spel, namelijk een liedjes bingo. DJ Frits had zijn handen vol aan alle nummers. Het geluid was perfect, leuke lichteffecten, kortom de avond was zo om.

Op zondag werd er eerst een douane spel gespeeld. Veel kinderen wisten hierbij een hoop “geld” over te brengen naar een emmer. Er waren zelfs een paar groepen die alle 300 stokjes weggerend hadden. Ondertussen waren de spelen voor de 11 kamp klaar gezet. Er waren een paar spelen met water, en met het weer maakten we ons wel zorgen. Toch lieten veel kinderen niet merken dat het koud was, ze gingen vol goede moed klimmen en glijden. Om 15 uur kwamen ouders en andere belangstellenden het terrein op en konden zij nog 1 ronde zien van de spelen. Daarna ging alles naar het kampterrein waar we gezellig met elkaar konden praten onder het genot van een drankje. Helaas was er tijdens de oudermiddag een ongeluk gebeurt met een 5 jarig broertje van één van onze deelnemers. Het gaat gelukkig de goede kant op met het jongetje, maar hij heeft nog veel tijd nodig voor herstel. Op gepaste wijze heeft de organisatie de loterij afgemaakt en daarna afscheid genomen van alle bezoekers, om weer verder te gaan met het programma.

’s Avonds was er een duik in het zwembad, eerst voor de jongste groepen, want de B groepen speelden een levend bingo spel. Hierna was het ook voor de B groepen tijd om te gaan zwemmen en gingen de A groepen naar bed. Het was na dit onderdeel wel héél snel stil op het kampterrein.

Op de maandag is het programma iets rustiger. Er wordt dan een soort spelenkermis gehouden. Allemaal kleine, simpele spelletjes staan er op de tafels. Alle leiders zitten bij een spel en je kan “inzetten” met fiches om je score te verdubbelen of te verliezen. Tot aan de lunch hebben we dit spel gespeeld. Toen FC Aalsmeer zondag 1 de laatste wedstrijd ging spelen, zijn alle kinderen langs het veld gelopen om ze aan te moedigen. Het heeft geholpen, want ze hebben met een winstpartij de periodetitel binnen gesleept. De kinderen en leiders moesten verder met opruimen, want de ouders kwamen de kinderen weer ophalen.

Voorzitter Eef Niezing nam als eerste het woord en dankte onder andere de kampstaf voor de inzet, maar ook de nachtwacht, de keukenstaf en de bouwploeg werd niet vergeten.

Tot slot werd de einduitslag bekend gemaakt door de kampstaf:

B groepen:                                         A Groepen

 1. Motten                                1. Krekels
 2. Sprinkhanen                     2. Duizendpoten
 3. Oorwurmen                      3. Vuurvliegjes
 4. Vliegen                               4. Pissebedden
 5. Zilvervisjes                        5. Houtwormen
 6. Libellen                              6. Lieveheersbeestjes
 7. Torren                                7. Rupsen
 8. Fruitvliegjes                      8. Spinnen
 9. Mieren                                9. Vlinders
 10. Vlooien                              10. Wandelende takken                             
 11. Bladluizen
 12. Mestkevers                                      

De kampstaf is enorm trots op de grote groep vrijwilligers welke het mede mogelijk gemaakt hebben om er een geslaagd weekaatje van te maken. Op naar het jubileum. Volgend jaar het 40e Weekaatje.

(2015)Geschiedenis Weekaatje

Prachtige reis door de tijd”

“Wat heeft de kampstaf van het Weekaatje genoten van de tijdsreis”.

De kampstaf vertrok vrijdagavond 22 mei. Er ging maar liefst 243 kinderen en zo’n 75 vrijwilligers met hen mee. Eerst moest iedereen natuurlijk afscheid nemen van de ouders en andere belangstellenden. Maar dit was pas mogelijk nadat Anton alle groepen had voorgesteld aan het publiek. Anton was vanuit de “toekomst” terug in de tijd gegaan en kwam van alles tegen op zijn rit: Holbewoners, hippies, Grieken, Cleopatra, Indianen, Jonkvrouwen en nog véél meer.

Nadat alle ouders weg waren, gingen de kinderen een speurtocht door de Hornmeer lopen. Er waren diverse rebussen om op te lossen en een aantal spelletjes tussendoor. Voor de jongste groepen was het daarna inmiddels bedtijd geworden. De oudere groepen gingen nog een spooktocht lopen. Daarna was het ook voor hen een mooie tijd om naar bed te gaan.

Zaterdag was het al vroeg uit de veren. Onze EHBO Fedde, liep tijdens het ontbijt eerst de medicijnronde. Na het ontbijt werd het smokkelspel gespeeld. Iedere groep had een aparte kleur. Op het veld waren een paar obstakels gezet. Er was een binnen cirkel. Hier stonden emmers in en dit was ook een tikvrij gebied. Daarom heen was een grote cirkel en hierin waren een paar obstakels en tikkers. Tussen de spullen en tikkers door moest er een gekleurd stokje gesmokkeld worden. De kinderen waren fanatiek aan het rennen en hebben héél veel punten gescoord. Daarna was het tijd voor het onderdeel Poldersport. Rondom ons kampterrein waren er een 10-tal spelen gebouwd. Zo konden de kinderen spijkerbroekhangen, met een touwbrug over het water, vlotje trekken, auto duwen, enzovoort.

Het was gelukkig weer droog geworden en zo konden alle onderdelen naar hartenlust gespeeld worden.

Na de poldersport konden de kinderen en de leiding even relaxen. Even later werd iedereen verblijd met een lekkere maaltijd. Er stond sla, rauwkost, patatjes en een lekkere balgehakt op het menu. Iedereen had lekker gegeten en kon er weer tegenaan met de disco op de zaterdagavond.

DJ Ronald wist er weer een gezellige avond van te maken. Tussendoor moest de leiding een battle houden.

Twee groepen moesten tegen elkaar optreden. Alle kinderen konden goed zien wat voor artiest er schuilt in de leiders en leidsters. Een opreden van Grease (you’re the one that I want), Dorus (er zaten twee motten), Queen (We will rock you),

Ook de kampstaf ging een battle aan tegen de keukenstaf; dit was op het nummer van The Village people met YMCA. Een wereldhit!

Na een paar uurtjes slaap werden de kinderen en leiding gewekt met een heerlijk zonnetje. Vandaag stond als eerste de toto op het programma. Er moest voorspeld worden welke leider bijvoorbeeld als eerste een dropveter gegeten had. Of welke leidster het snelste een beschuitje kon eten en dan kon fluiten.

Ondertussen waren de kampstaf heren met een aantal sterke vrijwilligers bezig om de 10-kamp op te bouwen. Er waren diverse leuke luchtkussens gehuurd en het zag er allemaal ontzettend gezellig uit.

De kinderen konden klimmen, glijden, springen, rennen en ook puzzelen met het letterspel. Voor elk wat wils dus.

Om 15 uur kwamen de ouders het terrein op. De kinderen konden nog één ronde doorspelen, zodat de ouders een indruk kregen van de spelletjes. Daarna ging iedereen naar het kampterrein. Daar verkocht de kampstaf lootjes om de extra kosten van dit jaar te kunnen bekostigen. Doordat het kamp moet uitwijken naar de Dreef, moest er een aluminium tent gehuurd worden voor de keuken, er moest een extra toiletwagen komen, er moest een extra aggregaat gehuurd worden. Diverse winkeliers en bedrijven waren het Weekaatje goedgezind en stelden prijzen beschikbaar. Joost kwam de kampstaf helpen met de trekking van de lootjes. Planten, cadeaubonnen, keuken apparatuur, of een weekendje cabrio; iedereen was blij met zijn/haar prijs.

Na de oudermiddag had de keukenstaf wederom een lekkere maaltijd op de borden getoverd. Sperziebonen met aardappelschijfjes, rauwkost, en een heerlijke schnitzel. Binnen korte tijd hadden alle groepen heerlijk te eten. Daarna was het voor de A groepen (de jongste kinderen) tijd om te gaan zwemmen. Bij de uitgang kregen de groepen een lekker ijsje mee. Voor de B (de oudere) groepen hadden we nog een paar teambuilding spelen op het programma staan. Daarna konden ook deze 10 groepen naar het zwembad om een verkoelende duik te nemen. Hierna was het snel erg rustig op het kampterrein.

Maandag, alweer de laatste dag van Het Leukste Pinksterweekend! Na een beetje te hebben uitgeslapen en het ontbijt, stond er in en om de kantine een 47 tal spelletjes klaar. Iedereen kon in zijn of haar eigen tempo de spelletjes doen en ook kiezen welke zij het leukste vonden.

Om 15 uur kwamen de ouders hun kinderen ophalen. De einduitslag werd bekend gemaakt en tot slot werd iedereen uitgezwaaid. Maar, op het einde werd toch ook nog even ons kampnummer gedraaid: Assekruus met het Slavenkoor. Er kwamen nog een paar kinderen terug om te gaan roeien op dit nummer. Prachtig.

Nadat ouders en kinderen weg waren, werd het kampterrein nog opgeruimd met alle leiders. Banken en kramen werden weggedragen, de brandblussers centraal gezet, de hekken werden op één plek verzameld en tot slot werden de tenten ook nog neergehaald. De kampstaf is trots op deze groep mensen!

De uitslag:

A groepen:

plaats Groepsnaam Totaal
  1 Punkers 68
2 Julius Caesar 58
3 Ridders 53
4 Willem van Oranje 49
5 Vikingen 48
6 Hofnarren 45
7 Dinosaurussen 42
7 Boerinnen 42
9 Jonkvrouwen 34
10 Piraten 28

B groepen:

1 Cowboys 76
2 Gabbers 75
3 Hippies 64
4 Indianen 60
5 Holbewoners 57
6 Heksen 43
6 Mummies 43
6 Cleopatra 43
9 Grieken 33
9 Keizerinnen 33

Tot slot wil de kampstaf wil iedereen bedanken voor de gezelligheid, de medewerking en de tomeloze inzet. Het was dit jaar op een ander terrein en hierdoor moest er nogal geïmproviseerd worden. Zonder jullie zou het niet mogelijk zijn geweest om Hèt Leukste Pinksterweekend te organiseren!

Anton, Dave, Henry, Jan, Kees, Aster, Wendy en José

(2014) Wereldsterren bezoeken het Weekaatje

Een groot en luid applaus was er te horen toen er 20 groepen door de rokende poort naar binnen kwamen voor het 37e Weekaatje. Afgelopen vrijdag waren er maar liefst 231 beroemdheden, zoals Cristiano Ronaldo, Michael Jackson, Sven Kramer,   op het kampterrein. Zij werden vergezeld door hun managers die ook héél veel zin hadden om de VIP’s te begeleiden. De kampstaf was tijdens dit weekend de paparazzi. Na de opening liepen de groepen door middel van een fotospeurtocht naar het terrein van AVA, want daar waren diverse sportonderdelen uitgezet. Vol enthousiasme lieten de groepen van Katy Perry en Arjen Robben zien hoe goed zij onder andere waren met verspringen, de sprint, en kogelstoten. Na het sporten gingen de jongste deelnemers naar bed en voor de oudere was er nog een spooktocht in het bos van de beruchte beroemdheden. Pink, Lionel Messi en Naomi van As waren tot ver in de Hornmeer te horen met het gegil. Daarna was het ook voor de oudere groepen tijd om het bed op te zoeken. De nacht was rustig verlopen volgens de nachtwakers. De bussen reden op zaterdagochtend om 9.00 uur voor en iedereen stapte in om naar het Haarlemmermeerse bos te vertrekken. Er werd een Vossenjacht gespeeld, waarbij Nick en Simon, maar ook de groep Geer en Goor het niet makkelijk hadden om de groene lintjes te zoeken in een bosrijk gebied. Toch werden de spelletjes allemaal prima uitgevoerd, waardoor er een heleboel punten verdiend werden. Het ochtend- en middagprogramma werd na de lunch omgekeerd voor de A- (jongste) en B- (oudste) groepen. Op een groot veld waren 10 spellen uitgezet die onder heerlijke weersomstandigheden werden uitgevoerd. De 6-7 jarige meisjes van K3 holden de benen uit het lijf. Ook Captain Jack Sparrow en Jochem Myjer wisten met dit onderdeel veel punten te scoren. Het lettercode spel was voor die groep op het lijf geschreven.

Na het bos was het even tijd om te relaxen en na een heerlijke warme maaltijd, konden de kinderen zich verkleden voor de disco-avond. In eerste instantie begonnen we buiten op het plein, maar helaas kwamen er een paar spatten regen en kon de organisatie het risico niet nemen om buiten te blijven. Vele handen maken licht werk en binnen no-time stond de disco binnen opgesteld. Iedereen kon een optreden zien van alle aanwezige artiesten. Dus groot applaus voor Ali B, Kesha en Armin van Buuren. Wat een feestelijke voorstellingen.

Op 1e Pinksterdag werd de 10-kamp gehouden. Het was warm, dus de waterspelen waren grote favoriet bij Harry Potter en Taylor Swift. Na de 10e ronde kwamen ouders en belangstellenden het terrein op en zij konden nog een ronde naar de enthousiaste kinderen kijken. Tussendoor was er een optreden van kampstaflid “Pers Pardoel” met het nummer “Ik neem je mee…”. Na een gezellig samenzijn stond er wederom een heerlijk diner klaar waarna de eerste groepen naar het zwembad vertrokken. Voor de oudere groepen was er een soort toto georganiseerd. De leiding moest een paar hele kleine spelletjes uitoefenen en de kinderen moesten gokken wie er zou winnen. Na 1, 5 uur was het voor de oudere groepen ook tijd om naar het zwembad te gaan, en de jongste kinderen waren schoon en moe en vielen in de tent heerlijk in slaap.

Maandag is een dag die in het tekenstaat van een spelenkermis. De kinderen kunnen individueel naar hartenlust maar liefst 45 spelletjes doen. En toen was er om 15 uur de prijsuitreiking. Na heel veel telwerk van alle onderdelen was uiteindelijk de grote winnaar bij de A-groepen: Michael Jackson en bij de B groepen was Katy Perry de beste.

A groepenpuntenB groepenpunten
1. Michael Jackson59.51. Katy Perry71
2. Jochem Myjer562. Arjen Robben66,5
3. Kesha523. Captain Jack Sparrow65
4. Taylor Swift494. Barbie60,5
5. Sven Kramer475. Geer en Goor60
6. Cristiano Ronaldo466. Harry Potter59,5
7. Ali B437. Pink51,5
8. Lady Gaga328. Lionel Messi48
9. Nick en Simon319. Armin van Buuren42
10. K317,510. Naomi van As39

Het begin (1978)

Het begin

Vroeger ging de voetbaljeugd op kamp in het oosten en zuiden van het land. Dit waren leuke kampen, maar de animo werd op een gegeven moment een stuk minder. Bij R.K.A.V. was een groep vrijwilligers die eens bekeken hebben of het mogelijk was om een soortgelijk kamp op ons eigen terrein te organiseren. Zij hebben een programma in elkaar gezet, de inschrijvingen gestart, tenten gehuurd en zo werd in 1978 het allereerste kampweekend georganiseerd.

In 1978 was ook het WK voetbal. Dit werd tijdens het eerste kampweekend in het klein nagebootst. Het WK werd dus het Weekaatje. Deze naam sloeg aan en dat hebben we dus altijd zo gehouden. Wel geven we het Weekaatje elk jaar een ander thema. Dat dit kinderweekend een succes geworden is blijkt wel uit het feit dat wij nu nog steeds met veel enthousiasme het Weekaatje organiseren!